Kollégiumban jutott eszembe a napelem

Gondolom, sokan laktunk vagy lakunk kollégiumban, de mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki hallott már “remek” kolis sztorikat. Hacsak nem magánkollégiumban lakik valaki vagy nem olyan szerencsés, hogy a legjobbakba jusson be, akkor biztosan megtanult már “homemade” vízcsapot szerelni, élt már jó ideig zacskós levesen vagy éppen fagyoskodott, mert még nem, vagy már nem volt jó a fűtés… esetleg “még mindig”. Persze az ember ezeken jót derül utólag, pár év vagy hónap elteltével, de ezek akkor, abban a helyzetben mindenképpen bosszantó, vagy épp dühítő dolgok… na már most, talán mondanom sem kell, sajnos mi nem egyszer maradtunk fűtés nélkül a kollégiumunkban, nem győztünk kiskabátban, vagy épp nagykabátban ücsörögni, az éjszakákról már nem is beszélek – pokoli volt…

A probléma jelzésére persze mindig megkaptuk a standard “utánanézünk”; “már dolgoznak rajta”; “maguk a túl fázósok”; illetve az “igyekszünk pénzügyi keretet előszedni rá”-kezdetű, fantasztikus válaszokat, amelyektől persze melegebb nem lett, de legalább kaptunk visszajelzést…

A fűtésre való panaszkodásom viszont a családomnál már meghallgatásra talált, és mivel régóta foglalkoztatta őket a korszerűsítés gondolata, szerettek volna minél hamarabb csinálni valamit, mert nem akarták, hogy a nem épp tökéletes állapotban lévő elektromos árammal működő rendszerünk egyszer csak otthon is beadja a kulcsot – na, akkor aztán fázhattam volna mindenhol. Így körbekérdeztek az ismerősi körünkben, hátha van valakinek ötlete arra, milyen irányban érdemes elindulni. Ugyan szerettük volna, de a megújuló energiaforrásokra nem lett volna megfelelő önerőnk, mert ugyan behozzák az árukat úgy egy évtized alatt, de mégsem könnyű ekkora összeget előteremteni. Ekkor egy barátunk felhívta rá a figyelmünket, hogy napelem állami támogatás is létezik, tehát nem kell feltétlenül elvetnünk az ötletet, mert ők is gond nélkül igénybe vették; egyébként a https://napelemrendszer.info/-t keresték meg a munka elvégzésére, és azt is elmondta, hogy ők nagyon elégedettek voltak az egész folyamattal.

Így találtunk tehát rá az otthonfelújítási pályázat lehetőségére, amely a weboldal szerint egy vissza nem térítendő, állami támogatás és nem csak napelemekre benyújtható, hanem nagyon széles skálán lehet ebben gondolkozni. Az otthonfelújítási támogatás keretén belül egy maximum hárommillió forintos összeg igényelhető vissza; ez abban az esetben megkapható, ha a felújítások összértéke eléri a hatmilliót. A másik benyújtási feltétel, hogy az igényléskor a munkadíjnak és az anyagköltségnek egyaránt a felére lehet támogatást kérni, így a végösszegnek is maximum az 50 %-át tudja a kérelmező visszakapni.

A másik ide kötődő támogatási lehetőség kifejezetten azoknak van, akik jövedelme elmarad az átlagtól, ez már koncentráltabb a napelemekre az otthonfelújítási támogatásnál – a napelemre szóló támogatási lehetőségeket itt három fő csoportba osztották. Az egyik önmagában a tetőre szerelt rendszerek; a második már egy összetettebb kategória, ide sorolták a napelem mellett a nyílászárók cseréjét és egy nagyobb rendszerbeli felújítást is; a harmadik pedig már a hőszivattyús rendszerekre vonatkozik. Hátránya minden ilyen napelem állami támogatásnak az volt, hogy utófinanszírozottak, tehát először elő kell teremteni a szükséges összeget, és a kész munka után lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a számlákkal, bár ez így már kevésbé tűnt megoldhatatlan feladatnak – hiszen, ha alaposan átnézi az ember a pályázati feltételeket, eldöntheti, mekkora eséllyel felel meg és adott esetben azért elő lehet szedni a malacperselyt és a barátok nekünk is segítettek.

Szerencsére hosszas gondolkodás után, némi baráti és családi segítséggel a https://napelemrendszer.info/ által elkészülhetett nálunk is a napelem rendszer kiépítése, amelyre meg is igényeltük az otthonfelújítási támogatást, szerencsére sikeresen és azóta már nincs is gondunk az elektromos áramra a háztartásban.