Ami már a kollégiumban is felismerhető volt

Pár évig kollégiumban laktam amíg egyetemre jártam. Egy nagyon rendes lány volt a lakótársam, akivel nagyon jóban lettünk, és jó volt vele lakni, de azért hiányzott a magánszféra. Sokszor szerveztünk bulikat és összejöveteleket a többi kollégistával és ennek köszönhetően sok új barátot szereztem. Volt egy fiú, aki már a bulikon is mindig a kelleténél többet ivott és mindig nagyon rosszul lett, egyszer még alkoholmérgezést is kapott, de ezzel sem foglalkozott igazán. Lett egy barátnője, akit nagyon szeretett, de a lány nem tudta elviselni, hogy a srác ennyit iszik és elhagyta. A fiú ekkor indult el lefelé a lejtőn, és alkoholistává vált. Amikor találkoztam vele, akkor sem volt sosem józan. A szülei sokszor meglátogatták őt, de az utóbbi pár hónapban mindig csalódniuk kellett, mert a sráccal még beszélni se lehetett.

A szülők ekkor elhatározták, hogy nem fogják hagyni, hogy a fiuk ezt az utat folytassa. Rátaláltak egy addiktológiai központra, aminek ez volt a neve: Felépülők magán rehabilitációs intézet/ addiktológia magánklinika. Elolvasták a szolgáltatásokat és az információkat. A szolgáltatásokba beletartozik az állapotfelmérés, az egyéni és családi konzultáció és egy 28 napos felépülési program is. A fiú szülei felvették a kapcsolatot az oldallal és állapotfelmérést kértek fiuk számára. A felépülők csapata egy személyes és szakmai tapasztalattal rendelkező családból és az 50 éves felépülési tapasztalattal rendelkező stábtagokból áll. A Felépülők magán rehabilitációs intézet/addiktológia magánklinika célja, hogy kinyissák az élethosszig tartó józanság ajtaját a kliensek előtt. A 28 napos felépülési program egyénileg és 3-5 fős kiscsoportokban zajlik. A program teljes ellátást, kültéri programokat és sportolási lehetőséget is biztosít a betegeknek. A hozzátartozók a felépülési folyamat részeseiként ingyenes pszichoedukációs előadásokon vehetnek részt. A Felépülők magán rehabilitációs intézet/addiktológiai magánklinika munkája a 28 napos program után sem ér véget, mert személyesen és online is ingyenes utógondozást vállalnak. A csapat a végzett klienseket egy ingyenes ebédre is meghívja, amit az úgynevezett “Felépülő-napukon” tesznek lehetővé a józanság megtartása és a tanultak felfrissítése érdekében. A 28 napos program alapja a több mint 7 éve hatékonyan működő Minnesota-modell, aminek segítségével az itt kezeltek 70-75%-a el tudja érni a teljes felépülést.

A fiú is végigcsinálta ezt a programot, és azóta egy teljesen más ember lett belőle. Családja nagyon büszke rá, akiknek ő nagyon hálás és azóta már több éve boldog párkapcsolatban él.