Mikor olyan rossz a helyzet, hogy már a kollégiumból jön megoldás

Vagy, ha nem is a megoldás, de a legjobb ötlet…

Mert az igazi megoldás a fűtésproblémáinkra a futesrendszerek.hu nevű oldalról érkezett valójában, de a fiam hozta az ötletet a koleszból, mert ott sem épp a legrózsásabb a fűtési helyzet! Hamarabb kellett volna persze észbe kapnunk, a régi elavult, gázzal üzemelő fűtőrendszerünk felújítása kapcsán, mert már többet fogyaszt szegény, hiába próbálkozik, mint amennyi hőt a radiátorokba juttatva leadni képes, de ha mi nem is voltunk olyan előrelátók, hogy mondjuk elektromos fűtésrendszerre váltsunk (vagy legalább felújíttassuk az itthoni, régit), vészmegoldás is jött a futesrendszerek.hu-tól. (Addig, amíg tényleg az elektromosra váltásig eljutunk)

Magamnak kellett volna keresgélnem, és akkor nem a fiamék koleszos megoldásaira lettünk volna hagyatkozva mára – de ez is megteszi -, utána pedig már csak villanyáramos eszközökkel szereltetjük fel a lakást, ezt eltökéltem, többedszeri átgondolás után. A futesrendszerek.hu hosszas és alapos írásai során világítja meg ugyanis, miért költséghatékonyabb ma már az elektromos fűtés és az erre az elvre támaszkodó eszközök. Mert lehet ugyan, hogy van olyan, ami többet tudhat fogyasztani, de cserébe komolyabb hatásfokkal is üzemel. Tehát csak tudna többet fogyasztani, de nem fogyaszt. Mert kevesebb használat is elegendő vele az optimális kondíciók előidézéséhez. Mert mondjuk már teljesen más elven működnek ezek a dolgok. Úgy, mint például az infrafűtés. És rengeteg példa van, nem csak ez…

Meg persze akadnak olyan egyszerű berendezések náluk, amiket pedig már hosszan is működtethetünk, és mégse esznek meg sok energiát. Olyan korban élünk, amikor elektromos törülközőszárítók segítségével mondjuk már, a fürdés erejéig a teljes fürdőszobát fel tudjuk alaposan melegíteni, és nem kell a vizet keringetni az egész lakásban. Hanem elég csak arra a helyiségre koncentrálnunk tényleg.

Persze, a futesrendszerek.hu hoz minden elemében az egész lakást felfűteni hivatott komplex rendszereket is a háztartásunkba, ha úgy adódik, és ezt szeretnénk, de a hozzánk hasonló vészmegoldás-keresőknek is könnyebb lesz tehát velük az életük. Érdemes, még mindig azt mondom, elolvasni minden általuk forgalmazott eszköz technikai leírását, mert olyan is akadni fog, melynek a létezéséről nem csak, hogy nem tudtunk, de talán el sem tudtuk képzelni, hogy van ilyen. Az említett infra-vonal erre jó példa, de a hőszivattyúk is elképesztő megoldásokat használnak már arra, hogy még télen is, a kinti mínuszok dacára a levegőből nyert energiával az egész házunkat fűteni tudják. Meg aztán ott vannak az olyan kis csecse dolgok, mint az elektromos törülközőszárítók, amikből van egyrészt látványelemként is jól szolgáló, meg a különböző hatásfokkal üzemelés révén önálló fűtőtestnek minősülő is. És annak alátámasztására, amit az egész házunk fűtéséről mondtam még: biztos hallott már az egyszeri ember is olyasmikről, mint az elektromos padlófűtés.

Minden, ami elektromos, azzal az előnnyel bír, hogy elég csak az áramhálózatra rákötni. A legegyszerűbb eszközöknél ez annyit tesz pusztán, mint bedugni a konnektorba. És ennyi. Na, itt jön a sztoriba a kollégiumos szál. Mert a fiamék egy egyszerű mobil, elektromos konvektorral megoldották a problémát, ami egyetlen szobát náluk is nagyon melegen tartott. Aztán, ha elektromos a teljes fűtésünk, nincs többé szén-monoxid/dioxid veszély a házban, és hasonlók.

Továbbá még egy jó dolog a futesrendszerek.hu-tól: a villanyáram megtermelésére is vannak saját alternatíváik, mert napelemes rendszerhez is segíthetnek hozzájutni. Az elektromos törülközőszárítóktól a napelemekig – nem is tudom miért nem ezt a szlogent választották, hisz a skálát teljesen lefedik a lehetőségeik!