A kollégiumokra is jól jön a napelem

A napelemes rendszerek egyre elterjedtebben mostanában. Nem is csoda, hiszen nagyon hatékony alternatív energiaforrás. A nap energiáját felhasználni pedig sok mindenre lehet. Én is már egy jó ideje gondolkozok azon, hogy érdemes lenne belevágni, de mostanra jutottam el odáig, hogy el is határoztam magam. Ha az energia fogyasztásodat szeretnéd kiváltani vele, akkor a Napelem Pályázatok oldalát tudnám neked ajánlani: napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese.

Viszont a napelemek nem csak családi házakra szerelhetők, hanem iskolákra, óvodákra és kollégiumokra is. Nagyon jó szolgálatot tesznek mindenhol. Ha megfelelően történik a kivitelezés, akkor nem lesz olyan ember, aki ne lenne elégedett a teljesítményével.

A Napelem Pályázatok oldalán minden fontos információ megtalálható egy helyen, ami ahhoz szükséges, hogy jó döntést tudj hozni. Még az is megtudhatod az oldalról, hogy mi alapján döntik ez a napelem méretét: napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese.

De megtudhatjuk azt is, hogy a tetőnek milyen feltételeknek kell megfelelnie, hogy lehessen rá napelemet telepíteni. Például fontos, hogy elég erős legyen a tető szerkezete, hogy elbírja a napelem modulokat, optimális legyen a tájolása. Ebben az esetben a délkeleti vagy a délnyugati a legjobb. A dőlésszög sem mindegy milyen és a környezetet is figyelembe kell venni, hogy van e valami, ami árnyékot vethet a napelemekre. Amennyiben ezeknek a feltéteknek nem felel meg a háztető, akkor van lehetőség arra, hogy a földre legyenek telepítve. Viszont a megfelelő körülményeknek akkor is meg kell lennie. Amennyiben a földre kerül telepítésre a napelem, az árban is más lesz, hiszen más tartószerkezetet igényel.

A napelemek méretét is okosan kell kiválasztani. Nem mindig a nagyobb a jobb választás. Ha később esetleg ki szeretnénk bővíteni a napelem parkunkat, akkor semmiképp sem érdemes csak nagy napelemeket választani. Hiszen gondolni kell a jövőre is és kisebb napelemekkel egyszerűbb megoldani azt, hogy ki tudják bővíteni a már fent lévőket. Ha az egész háztartás energia igényét szeretnéd kiváltani a napelemmel, akkor erre mindképp érdemes lehet gondolni.

Egy ilyen telepítés során már az invertert is lehet, hogy érdemes kicserélni. Hiszen, ha nagyon megnövekszik az energia igény, akkor valószínűleg nagyobb inverterre lesz szükség.

A napelem és az inverter megfelelő karbantartása biztosítja azt, hogy a rendszer gördülékenyen tudjon működni és ne legyen megtérülési gondunk vele.

Hiszen, ha nem megfelelően történik a telepítése vagy a karbantartás nem alapos, esetleg nem megfelelő minőségű alkatrészek kerültek bele, akkor ezek mind olyan tényezők, amik megnövelhetik a megtérülési időt.

A Napelem Pályázatok oldalán a különféle napelem pályázatokról is tájékozódhatsz. Megtudhatod, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned, hogy igénybe tudd venni, venni önerőt kell bele tenni stb. Ezeket a támogatásokat nem érdemes kihagyni. Vissza nem térő lehetőségeke, így érdemes lehet alaposan utánuk járni.

Amennyiben Te is úgy döntesz, hogy a Napelem Pályázatok csapatát bízod meg a napelem rendszer telepítésével, akkor van egy jó hírem: ők még a hivatalos ügyintézésben is segítenek. Ez nagy segítség tud lenni, főleg, hogy ezek a papírmunkák nem szoktak gördülékenyek lenni és elég sok időt el is vesznek. Ha őket választod, akkor nem kell egyik helyről a másikra járkálnod és mindenféle e-maileket küldözgetned. Ez megteszik helyetted. Neked csak a megbízással kell foglalkoznod és biztosítani a megfelelő körülményeket. Ha ez megvan, akkor már sínen is van a dolog.

Ha a honlapjuk alapján neked is szimpatikusak lesznek és úgy gondolod, hogy ők lehetnek az a profi csapat, akit keresel, akkor ne halogasd a dolgot. Én is sokáig gondolkoztam, mire elhatározásra jutottam. Viszont nem volt semmi, ami miatt ne vághattam volna bele hamarabb a dologba. A halogatás nem visz előre és ha nincs olyan indokod, ami miatt érdemes várni, akkor kezdj bele még ma! Az első lépés úgyis az ingyenes állapotfelmérés. Azzal pedig semmit nem veszíthetsz. Ha esetleg kiderül, hogy mégsem lehet napelemet telepíteni hozzád, akkor legalább megtudod, és nem is fog felesleges energiát elvenni a tervezgetés. Viszont nagyon ritka esetben fordul az elő, hogy se a tetőre se a földre nem lehet napelemet telepíteni.

Úgyhogy érdemes lehet pozitívan hozzá állni a dologhoz és belevágni olyan gyorsan, ahogyan csak lehet. Hiszen az egész folyamat még így sem két hét lesz. A szolgáltatónak is jóvá kell hagyni és a korábban említett ügyintézések nagyon megtudják hosszabbítani a folyamatot.

Tájékozódj mindenről a Napelem Pályázatok oldalán és ha úgy látod, hogy neked erre van szükséged, akkor vágj bele!